22 C
Nowy Jork
poniedziałek, 27 maja, 2024
spot_img

Jak bezpiecznie kupować jedzenie na wynos?

W efekcie niespodziewanych zmian, jakie dotknęły rynek gastronomii na początku roku, związany z epidemią, oferta „na wynos” to dla restauracji duża szansa, aby utrzymać biznes. Nie bez powodu, na popularności zyskały firmy cateringowe, ponieważ dzięki powodzeniu tego typu rozwiązań, rośnie zainteresowanie na gotowe dania z dostawą do domu. W ostatnich miesiącach rynek gastronomii zmienił się na tyle, że trzeba szybko reagować, dostosować się i sprostać wymaganiom klientów, jednak to z pewnością przyniesie korzyści. A co zrobić, aby mieć pewność, że zamawianie posiłków jest bezpieczne? Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek.

  1. Płaćmy za zamówiony posiłek online. Bezgotówkowa transakcja pozwoli ograniczyć kontakt z wirusami.
  2. Zamawianie posiłków na wynos w lokalach, które dowożą jedzenie samodzielnie, a nie korzystają firm świadczących usługi dostawy, pozwoli ograniczyć ilość osób, które dotkną opakowanie z jedzeniem, zanim zostanie nam dostarczone.
  3. Kurier powinien zostawić torbę z jedzeniem przed drzwiami oraz dostarczyć zamówienie w maseczce i rękawiczkach.
  4. Po wyciągnięciu posiłku z opakowania należy je wyrzucić do odpowiedniego pojemnika na śmieci, aby ograniczyć jego kontakt z innymi powierzchniami oraz domownikami. Jeśli opakowanie się do tego nadaje, można je podgrzać – wirus ginie w temperaturze ok. 60 °C.

Tutaj ważna kwestia, wybór tych lokali gastronomicznych i firm cateringowych, które posiadają w swojej ofercie biodegradowalne opakowania i pojemniki na wynos do zgrzewu oraz takie, które nadają się do recyklingu (wykonane z PP oraz PET) – jest w dzisiejszych czasach koniecznością. Zalegające na wysypiskach śmieci, emisja CO2, plastik, którego rozkład trwa setki lat – to tylko kilka z podstawowych czynników, jakie mają niekorzystny wpływ na środowisko i jakość powietrza, a które jako społeczeństwo powinniśmy zniwelować. Jednak pamiętajmy, zmiana zaczyna się od nas samych, nie czekajmy, aż zrobią to inni. Zadbajmy o odpowiednie nawyki nie tylko w kwestii higieny, ale i środowiska.

  1. Przed zamówieniem warto zadzwonić do restauracji lub firmy cateringowej i upewnić się, że zostały wprowadzone odpowiednie procedury, które mają na celu powstrzymanie rozprzestrzeniania się wirusów i bakterii na wszystkich etapach procesu gotowania i obsługi.
  2. Mycie rąk przed jedzeniem i każdorazowa dezynfekcja po kontakcie naszych dłoni z produktami oraz powierzchniami z zewnątrz.
  Nowości na rynku grzejników dekoracyjnych

Related Articles

Stay Connected

20,832FaniLubię
0ObserwującyObserwuj
0SubskrybującySubskrybuj
- Advertisement -spot_img

Latest Articles